Olvass el
Kezdöknek
Történelem
Fajok
BannerKezdöknek

Története:

Tarantella, tarantula vagy madárpók? A köznyelv a nagyobb méretű pókokat illeti ezekkel a nevekkel, függetlenül a pók valódi fajától. A tarantula nevet először a dél-olaszországi Taranto városának környékén élő farkaspókokra használták. A kedves madárpók elnevezés pedig abból a tévhitből ered, hogy az óriáspókok madarakkal táplálkoznak. Annyi valóságalapja azért van a névnek, hogy ezek a pókok mindent elfogyasztanak, amit el tudnak kapni: rovarokat, békát, denevért, kisebb gyíkokat és kígyókat, s akár egy madárfiókát is.

Madárpókok kezdőknek:

Megpróbálom felsorolni, melyek azok a fajok, melyek megfelelőek arra, hogy akár egy kezdő pókbarát is elboldoguljon velük. A pókok latin nevét adom meg, mert így nem lehet kavarodás a különféle hétköznapi elnevezések között. A lista csak egy ajánlat! Az eddigi tapasztalatok alapján választották ki a pókokat. A leírt gondolatok nem biztos, hogy az adott faj minden példányára ráillenek! A fajon belül is lehetnek nyugodtabb és ?hisztisebb? példányok is. Nem figyelmeztethetlek titeket elégszer: A PÓKOK NEM JÁTÉKSZEREK! Ne tekintsük rájuk, mint egy aranyhörcsögre! A pókoknak mérgük van, s ezt mindig észben kell tartanunk!
Lássuk a listát:
A fajok némelyikéről olvashattok bővebben a ?Fajok ismertetése? pontnál.
A lista betűrendben tartalmazza a fajokat! Eddigi tapasztalataim szerint, én első póknak a Grammostola spatulata-t, vagy a Grammostola Cala-t ajánlanám.

Aphonopelma chalcodes(Mexican Blond) - talajlakó
Nem olcsó faj, mert aránylag ritkán lehet hozzájutni. Szeret mászni, s nagyon gyors.

Aphonopelma seemani (Costa Rican Zebra)
Szép faj. Első póknak nem ajánlott, mivel agresszív és erős méreganyaggal rendelkezik. Előnye viszont, hogy bírja a szélsőséges körülményeket.

Avicularia avicularia South American Pink Toe) - fánlakó
Szép faj. Szinte teljesen fekete, csak a lábai végén látható egy rózsaszín ?papucs?. Az Aviculariák meglehetősen népszerűek a kezdők körében, de több odafigyelést igényelnek, mint a talajlakó fajok. Magasabb hőmérséklet, magasabb vivárium kell tartásukhoz.

Brachypelma albopilosum(Honduran Curly Hair) - talajlakó
Nagyon jól néz ki ez a faj! Sötétbarna a teste, s világosbarna göndör szőrök borítják, amelyek össze-vissza állnak. Az enyém elég félénk. Máshol is olvastam, hogy elég változékony a hangulata. Van aki agresszívnek, van aki nagyon nyugodtnak mondja.

Brachypelma emilia - talajlakó
Angol elnevezése Mexican True Reg Leg. A Brachypelma nem tagjai nagyon népszerűek a pókbarátok körében. Színesek, így szebbek az átlagnál, de potrohukat irritációt okozó szőrök borítják, melyeket előszeretettel ?rúgják rá? az őket megzavarókra. Egy kis odafigyelés kell, s akkor elkerülhetjük a szőrfelhőt. Nem ajánlatos fogdosni őket. Némelyikük elég hisztis lehet.

Brachypelma smithi(Mexican Red Knee) - talajlakó
Az alap tarantula. Ismerős lehet a filmekből. (James Bond, Indiana Jones) Nagyon kedvelt a kinézete miatt. A vadon élő populáció teljes védelmet élvez, de jól tudják szaporítani, ezért hozzáférhető. Az ára magasabb lehet a többi fajnál. Hajlamos a szőrrugdosásra.

Brachypelma vagans(Angol: Mexican Red Rump, Black Velvet) - talajlakó
Szép pók. Éjfekete test és lábak, vörös szőrök a potrohon. Nekem is volt egy. Maga volt a megtestesült nyugalom. Mások agresszívabbnak írják le. Figyeljünk rá, s tapasztaljuk ki. Mint a többi madárpók, ez a faj is meglepően gyors tud lenni, s erre figyelni kell.

Grammostola spatulata (Grammostola rosea, Phrixotrichus spatulata, Phrixotrichus roseus
Máris problémára akadtunk. Azért láttok több latin nevet felsorolva, mert komoly viták folynak a rendszertani besorolásukkal kapcsolatban. Vöröses-rózsaszínes színe szebb az átlagos barna pókoknál, s szívós egy faj. Jól bírja az alacsonyabb hőmérsékletet, s az alacsonyabb páratartalmat is. Ideális faj kezdőknek. Külföldi websiteokon ?Chilean Rose? néven találhatjuk meg. Talajlakó

Grammostola cala(Phrixotrichus cala)- talajlakó
Megint vitatott az elnevezés. Egyesek szerint nem is külön faj, hanem az előzőnek a rózsaszínesebb változata. Világosabb a roseusnál, de ugyanolyan szívós. Nekem kettő van belőle, s valóban teljesen nyugodtak. Nem hisztiznek, ha matatunk körülöttük a csipesszel. Nem nő óriásira, de szép. Kezdőknek ideális. Angol elnevezése Chilean Beauty.

Psalmopoeus cambridgei(Trinidad Chevron Tree Spider)
Szép fánlakó faj. Azoknak ajánlható, akik már rendelkeznek megfelelő tapasztalatokkal. Magas páratartalom és hőmérséklet szükséges a tartásához. Nem egy nyugodt faj, vigyázzunk vele! Szintén Houdini tanítvány (imád megszökni).

 
www.pokok.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!