Olvass el
Kezdöknek
Történelem
Fajok
BannerTörténelem

Mióta léteznek a madárpókok?

Már több, mint 350 millió éve élnek a földön, feltehetőleg a Devon kor óta. Ezt a számot több őskövület is alátámasztja.

Hová soroljuk a madárpókokat?

A madárpókok az ízeltlábúak törzsébe tartoznak, a pókok rendjébe, azon belül is a négytüdös pókok alrendjébe. Legyen egy rövid példa, Phormictopus cancerides centumfocensis (FRANGANILLO, 1926):

ízeltlábúak törzse (Arthropoda), csáprágósok altörzse (Chelicerata), pókszabásúak osztálya (Arachnida), pókok rendje (Araneidea), négytüdős pókok alrendje (Mygalomorphae), madárpókok családja (Theraphosidae), Theraphosinae alcsaládja, Phormictopus neme, cancerides faja, centumfocensis alfaja.

Tudomásom szerint jelenleg 10 alcsaládja (Aviculariianae, Ornitoctoninae, Theraphosinae, stb.), 105 neme (Avicularia, Haplopelma, Theraphosa, stb.) és 873 faja (A. versicolor, H. lividum, T. blondi, stb.) tartozik a madárpókok családjába.

Mitől madárpók a madárpók?

A történet érdekessége, hogy ez az elnevezés egyetlen fajra vezethető vissza. A szóbeszéd szerint Maria Sybilla Merian, surinami arisztokrata hölgy (1647-1717) 1705-ben készült , azóta híressé vált Metamorphosis Insectorum Surinamensium 18. tábláján található festmény adta Carl von Linné-nek (1707-1778) a rendszertan atyjának azt az ötletet, hogy a képen látható madártetemet fogyasztó hatalmas pókot, Aranea avicularia-nak (Aranea: pók, avis: madár) írja le (1758). Ezt az elméletet támasztja alá az a tény is, hogy angol nyelvterületen korábban birdeating spider-nek nevezték a hatalmas pókokat, amely aztán az idő előrehaladtával, a nyelvi egyszerűsödésnek köszönhetően birdspider-re rövidült.

Honnan származnak?

A madárpókok nagy része a szubtrópusi, valamint trópusi esőerdőkben fordul elő, de sok faj a félsivatagokban is megtalálható. Afrika, Amerika, Ausztrália, Ázsia és Európa számos régióiban élnek madárpókok.

Hozzánk (Magyarországhoz) legközelebb, Olaszországban, Spanyolországban, Törökországban és Cipruson találhatunk madárpókokat, pl. Ischnocolus és Chaetopelma fajokat.

Milyen tartási feltételekre van szüksége egy madárpóknak?

A szubtrópusi, és trópusi erdőkben magas hőmérséklet és páratartalom uralkodik. Nem ritka a 22-32 fok és a 60-90 % páratartalom sem! Általánosságban elmondható, hogy a madárpókok szobahőmérsékleten tarthatók (22-24 fok), de mégiscsak jobban érzik magukat, ha különböző módszerekkel megemeljük a terrárium hőmérsékletét, valamint permetezéssel a páratartalmat. Erre még a későbbiekben rátérek a terrárium menüpontban!

Mennyi ideig él egy madárpók?

Jó tartás mellett sokáig megélnek, ez lehet akár több évtized is! Éppen ezért erre fel kell készülni, mint jövendőbeli madárpók tartó: a pókok is élőlények és nem tesz nekik jót, ha megunjuk őket és egyszerűen kidobjuk/szabadonengedjük őket! A hímek sajnos rövidebb életűek, ők 2-4 évig élnek, a nőstények akár 28 évig is! Ez persze az adott fajtól és a tartástól függ. Brachypelma smithi nősténye akár 28 évig is elél, Avicularia minatrix híme csak néhány hétig/hónapig az ivarvedlése után.

Mérgezőek-e a madárpókok?

A válasz egyértelműen igen, más kérdés, hogy veszélyesek e az emberre? Az emberiség sokáig élt abban a hitben, hogy minnél nagyobb egy pók, annál mérgezőbb. Nos, a tudomány ma már az ellenkezőjét bebizonyította! Talán a legjobb példa erre a fekete özvegy (Latrodectus mactans), amely alíg nagyobb pár centiméternél. Közismert, hogy a csípése halálos lehet.

Visszatérve a kérdésre: a madárpókok mérge nem alábecsülendő, de egy egészséges ember szervezetére nem halálos. Mivel a madárpókoknak nagy csáprágójuk van (akár 2 centisek is), már a marása is elég nagy fájdalommal jár, mérgük pedig izomgörcsöket, lázat, hányingert okozhat. Ezenkívül természetesen fennáll a vérmérgezés lehetősége is.

A legjobb védekezés a megelőzés, tehát ne hadonásszatok a terráriumban, ne vegyétek kezetekbe felelőtlenül madárpókjaitokat, mert vadon élő állatok és egyszerűen kiszámíthatatlanok! Ha mégis harapásra került sor, tegyétek meg magatoknak azt a szívességet, hogy nem csak több napra rá, hanem egyből elmentek egy orvoshoz, aki a sebet fertőtleníteni fogja és fájdalomcsillapítókat és egyéb gyógyszereket ír fel! Ha súlyosabb a helyzet, feltétlenül mentőt kell hívni.

A madárpókok mérge az áldozat idegrendszerére hat, azt megbénítja, valamint izomgörcsöket okoz. Ez főleg a gyenge szívműködésű emberekre lehet végzetes hatással, vagy a rovarméregre allergiásokra. Ha a tüdőt is megbénítja a méreg, akkor légzési zavarok keletkezhetnek, melyeknek szintén nem lehet jó vége.

 
www.pokok.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!